KUZHINA TRADICIONALE SHQIPTARE
KUZHINA TRADICIONALE SHQIPTARE

KUZHINA TRADICIONALE SHQIPTARE

Kuzhint.com

Ushqimi dhe pijet Kushina shqiptare është një përzierje e influencave të kushines turke, asaj ballkanike dhe europiane.

Ajo është e njohur për vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft të mirë.

Pothuajse çdo krahinë ofron specialitet e saj të veçanta.

Kushina shqiptare është një përzierje e influencave të kushines turke, asaj ballkanike dhe europiane.

Ajo është e njohur për vlerat e larta ushqimore dhe shijen e saj mjaft të mirë.

Pothuajse çdo krahinë ofron specialitet e saj të veçanta.

Gatimi i mishit të pjekur, sidomos qingjit dhe përgatija e byrekëve të ndryshëm është e përhapur në të gjithë vendin.

Veçanërisht në krahinat e jugut dhe shqipërisë së mesme është i njohur përdorimi në shkallë të gjerë i perimeve dhe zarzaveteve, vajit të ullirit, erëzave të ndryshme dhe limonit.

Pjatat e peshkut janë të njohura veçanërisht në qytetin e Shkodrës ( tava e krapit),

Pogradecit ( korani me arra dhe lloje të tjera), zona bregdetare e Jonit dhe Adriatikut etj.

Në Shqipëri gatuhen ëmbëlsira të shumëllojshme, shumë prej të cilave janë të përbashkëta edhe për vendet e tjera ballkanike dhe Azinsë së vogël (ballkavaja, kadaifi, sheqerparet, hashurja etj).

Ndër ëmbëlsirat më tradicionale është "ballokumja", e cila gatuhet në qytetin e Elbasanit për festen e Ditëssë Verës ( 14 Mars).

Si rrezultat e klimës së përshtatshme mesdhetare Shqiperia është e njohur për kultivimin e rrushit dhe prodhimit e një varieteti verërash të kuqe dhe të bardha.

Ndër më të përmendurat janë ato Merlot,

Kabërnet,

Pinot Nero,

Kallmet,

Shesh i Zi,

San Gioveze,

Riesling,

Shesh i Bardhë etj.

Pija më tradicionale alkolike është rakia ( një lloj brandy I prodhuar nga rrushi).

Në disa zona të Shqipërisë prodhohet edhe rakia e kumbullës ( Korçe,

Dibër), ajo e manit ( Boboshticë etj).

Shqipëria është gjithashtu e njohur edhe për prodhimin e konjakut Skënderbej, i përmendur për shijen dhe aromen e tij.

Konjaku shqiptar ka fituar gjithashtu edhe çmime ndërkombetare.

Ndër pijet jo alkolike është për tu përmendur boza ( një pije freskuese me bazë misrin), e prodhuar në veri të vendit sidomos në krahinën e Kukësit si dhe rehania, e cila vjen nga lëngu i rrushit dhe është pije tipike e Skrapa.


Fjalet kyqe : keshilla  kuzhina  tradicionale  shqiptareu  


Lereni mendimin tuaj per kete recet…Recetat e rekomanduara :

Dieta me patate dhe jogurt
Qumështi i artë pija që do t’ju ndryshojë jetën
Mask per pastrimin e fytyres