Boza,receta dhe vlera
Boza,receta dhe vlera

Boza,receta dhe vlera

Kuzhint.com

Boza është pije e ëmbël që prodhohet nga mielli i misrit.

Është e përhapur nëshumë nga vendet e Ballkanit dhe njihet si një pije me vleraushqyese.

Boza shqiptare është më e verdhë dhe më e ëmbël se llojet e tjeratë bozave që prodhohen në Ballkan e vende të tjera.

RecetaBoza ka vetëm katër përbërës: miell misri e gruri, sheqer dhe ujë. 300grmiellmisri i perzien me 300gr miell gruri.

Ne 2l uje te valuar e perzien miellinngadale duke e hedhur ne uje.

E le te vloje 5 ore duke e perzier.

E le teftohet dhe pastaj i hedh pak maja birre (fare buke) dhe e le te rrije dhe 5ore te tjera.

Pastaj i shton dhe 2, 5l uje te ftohte, e perzien mire dhe ekullon ne site te imet.

E le te rrije dhe 12 ore, pastaj nga lengu qe ngeletpas 12 oresh ne çdo 1l leng shton 100gr sheqer.

Në Shqipëri, boza ështëprodhuar kryesisht në zonën veriore të vendit, në veçanti në zonën e Kukësit.

Boza ka katër përbërës kryesorë: miell misrie gruri, sheqer dhe ujë.

Bozashqiptare dallon nga bozat e prodhuara në vendet tjera ngaqë përbërësikryesor i saj është misri, kurse në Turqi Bullgari, e Maqedoni mund të jetëgruri, elbi, meli dhe qiqrat.

Pas prodhimit, boza duhet të ruhet në një temperaturë prej 2-3 grade Celsius, temperaturë në të cilën boza mund të ruhet për rreth një muaj.

Boza nuk duhettë lihet të ngrihet pasi ngrirja sjell ndarjen e ujin nga lënda e thatë.

Vlera Boza ka disa dobi për shëndetin siç janë: normalizimi i tensionit të gjakut, rritja e prodhimit te qumështit tek gratë që sapo kanë lindur dhe kanë fëmijënë gji, dhe ndihmon në tretjen e ushqimit në stomak.

Boza është një ushqim ivlefshëm për njerëzit që merren me aktivitete fizike pasipërmban vitamina A E, dhe katër lloje B.

Me hyrjen e Bullgarisë nëBashkimin Evropian, boza filloi të njihej dhe të përhapej dhe në BE duke unisur nga mitet bullgare se boza zmadhon gjinjtë e femrave, një fakt që nukështë i provuar duke u nisur dhe nga përvoja e Pacara-it, i cili shton seboza njihet për shtimin e qumështit të gjirit tek gratë që kanë fëmijë në gjipor nuk ka ndonjë efekt tjetër tek gratë.


Fjalet kyqe : pije  ndryshme  boza  receta  vlera  


Lereni mendimin tuaj per kete recet…Recetat e rekomanduara :

Patëllxhana të mbushur
Bombica (toptha) me krem kokosi
Embelsir e shpejt