Buka
Buka

Buka

Kuzhint.com

Buka është ushqim kryesor i cili kryesisht përbëhet nga mielli,

uji dhe përbërës të tjerë.

Mielli, si përbërës kryesor përgatitet

në mulli ku gruri, elbi etj. bluhen dhe përfitohet mielli.

Zakonisht i shtohen edhe ekstrakte të tjera të ndryshme si

susami, fara të kungullit etj…

Buka është një nga gjërat e pakta në botë që ka mbetur si

pjesë e rëndësishme e jetës sonë gjatë historisë.

Fjala “bukë” rrjedh nga fjala “brumë” ose

“copëza”.

Fjala “bukë” mund të gjindet në gjuhë të tjera

si “brot” në gjermanisht, “brood” në holandisht,

“bread” anglisht, “bröd” suedisht etj…

Buka është një ndër ushqimet më të vjetra

që njihen.

Para 30, 000 viteve, buka bëhej

në mënyrë primitive; mblidheshin rrënjët e

bimëve si fieri dhe i piqnin në zjarr mbi

shkëmbinjë të rrafshët.

10, 000 vjet para e. s. buka filloi të bëhej nga


Fjalet kyqe : brumera  buka  


Lereni mendimin tuaj per kete recet…Recetat e rekomanduara :

Byrekë  me petë të gatshme
Bakllavë role
Kollpite me spinaq me petë të gatshme